Rabu, 31 Disember 2008

Selamat Tahun Baharu .... 2009

2008… ooopppssss 1429H selamat tinggal 2009… 1430H. Banyak cerita dan perkara yang terjadi sepanjang 2008. Dalam dunia rock dan metal banyak hal, peristiwa, berita dan kejadian berlaku menyelubungi rockers dan metalers khasnya di Malaysia. Baik cerita suka, duka, sedih, gembira dan mengejutkan. Jadi yang tak baik terjadi kita ketepikan dan kita jadikan sempadan manakala yang baik dan indah kita ambil sebagai teladan dalam kita melestarikan kehidupan harian kita yang sentiasa melalui pelbagai dugaan dan pancaroba.

Rasanya tidak perlu di catatkan dalam ruangan ini setiap apa yang terjadi, cukuplah ianya disimpan dalam benak ingatan kita, yang baik atau yang buruk. Cuma untuk tahun 2009 ini rasanya dan seeloknya kita hiasinya dengan sesuatu yang boleh membahagia dan membanggakan diri kita sendiri dan masyarakat keseluruhan amnya.

Rasanya kita mampu memotivasikan diri kita sendiri untuk mencapai sesuatu yang lebih baik dari apa yang telah kita kecapi dalam tahun sebelumnya. Dan berbalik kepada cerita mengenai dunia rock serta metal sudah semestinya ada beberapa kejutan yang bakal dilakukan menjelang tahun baru 2009 ini baik tempatan atau antarabangsa. Menerusi blog ini akan kita kupas sedikit demi sedikit untuk terus kita mantapkan apa yang ada ini. Selamat menyambut tahun baru 2009.

Klinik... Eksklusif... Reporter... dan 4 x 4 Rock Selamba


Alaaammmmaakkkkk…. Ada lagi tertinggal rupanya… apa ler dia orang nih. He he he sorry ni pasal Rock Selamba lagi. Bukan marah… Cuma geram… tapi thanks teman-teman pasal share cerita ni ngan Shaq Metal. Cerita teman-teman lagi… cam ni….

Rock Selamba 2009 ada beberapa penambahbaikan dari aspek pengisian dan bahan (he he he seperti yang Shaq Metal sebut terdahulu…). Rock Selamba 2009 ada Klinik Rock, Eksklusif – Artis Rock, Reporter Rock (he heh he he yang ini Shaq Metal boleh join sekali kot…) dan 4 x 4 (kata teman-teman ini lagu-lagu rock terbaik dan paling diminati oleh pendengar….. tapi bunyi macam 4 wheel drive jer… apapun cayalah Rock Selamba).

Shaq Metal tak reti nak hurai lebih detail lagi pasal klinik, reporter, eksklusif dan 4 x 4 tapi yang penting peminat dan pendengar rock juga boleh turut serta dalam rancangan Rock Selamba menerusi sms, email atau phone in. pendengar boleh sms, email, fax atau phone in bahan atau info rock untuk dikongsi bersama (dibaca on air) dengan pendengar…he he he glamour ler you all semua. Selain itu salam rock pun boleh dihantar menggunakan medium yang sama…

Apapun pengisian Rock Selamba…. Shaq Metal nak dengar kepelbagaian sub genre metal dan rock dalam Rock Selamba he hehe he he….

Nak tahu cara hantarkan info, bahan atau sumbangan kepada Rock Selamba mudah jer… dengarlah Rock Selamba…

Bro Ridz dan K-Roll.... Tahniah!!

Haaaa...… Ni lagi cerita pasal Rock Selamba. Teman-teman bagitau sikit-sikit ler berita macam ni… he he he apapun terima kasih bro Ridz dan K-Roll pasal bagi info kat Shaq Metal berkenaan dengan rancangan kegemaran Shaq Metal ni juga… he he he nak tahu sapa yang bakal handle Rock Selamba 2009?

Kata teman-teman Shaq Metal, yang bakal mengendalikan Rock Selamba 2009 ialah bro Ridz dan bro K-Roll….. ooopppsss sorry… he he he he DJ Ridzwan dan DJ K-Roll ler… yang bakal bergandingan mengendalikan Rock Selamba 2009. Pasti meletupssss kan, apapun itu mungkin agaknya hasil undian 2 minggu lepas kat radio MUZIKfm. Tahniahlah DJ Ridzwan dan DJ K-Roll yang bakal menggegarkan arena rock tempatan dengan pengisian global he he he besssttt gitu. Jadi kita dengar bagaimana gandingan 2 DJ rock ini mulai 1 Januari 2009. Rock terus rock dan horns up untuk semua rockers dan metalers Malaysia.

Pa pun DJ Azura dan DJ Chenta he he he lu tetap minah metal he he he… caya ler lu berdua.

*** Bro mana gambar nak masuk dalam blog ni... hantar kat Shaq Metal ok... he he he.. sorry gambar masuk kemudian sal Shaq Metal takde pix both of them....

Confirm Rock Selamba@MUZIKfm 3 Jam...


Hah ini cerita terbaru tentang Rock Selamba rancangan radio di MUZIKfm yang ke udara setiap hari Isnin hingga Jumaat. Sempat bersembang dengan peneraju utama rancangan tersebut dan penerbit eksekutif rancangan itu sendiri mengesahkan yang Rock Selamaba akan bersiaran 3 jam… he he he itu CONFIRM mulai 1 Januari 2009. Maknanya dari jam 2 petang hingga 5 petang Rock selamba akan menemui peminat muzik genre rock dan beberapa sub genre rock yang lain.

Apapun tahniahlah Rock Selamba dan MUZIKfm yang rasaanya mendengar keluh kesah pendengar setia MUZIKfm dan Rock Selamba yang inginkan durasi Rock Selamba di panjangkan.

Mengikut orang Rock Selamba juga pengisian rancangan Rock Selamba itu sendiri juga akan ada penambahbaikan dari dari segi penyampainya, bahan-bahannya dan sudah pasti pembaharuan yang menarik bakal ditonjolkan.

Rabu, 24 Disember 2008

April Rain - Album baharu Delain 2009


Delain setelah tampil dengan album pertama, Lucidity pernah dicalonkan dalam kategori New Sound Of Europe dalam Anugerah EMA 2007 dan juga dicalonkan dalam kategori Best Rock untuk TMF Awards 2007. Langkah awal Delain yang nampaknya menjadi dan untuk meneruskan kesinambungan itu Delian bakal tampil dengan hasil terbaru mereka, dijangka dalam bulan Februari 2009.

Album studio yang kedua Delain tersebut diberi judul – April Rain dan dijangkakan akan dikeluarkan / release pada 9 Februari 2009 oleh Roadrunner Records. Album yang diterbitkan oleh penerbit yang pernah bekerjasama dengan Volbeat dan Mercenary iaitu Jacob Hansen.

Setelah mencipta kehebatan menerusi album Lucidity yang mengetengahkan ramai pemuzik dan penyanyi undangan, kali ini April Rain mengundang Marco Hietala - Nightwish lagi (menyumbangkan suara untuk beberapa buah lagu dalam album Lucidity) untuk bekerjasama tetapi cuma satu atau dua lagu sahaja. Selain itu menerusi album April Rain, cuma satu lagu sahaja yang ada vokal ‘growl’ iaitu Virtue And Vice.

Single pertama yang bakal dikeluarkan untuk album April Rain, ialah I'll Reach You (2009)

Lagu yang dimuatkan dalam album April Rain (setakat 24 Disember 2008)
Control The Storm (feat. Marco Hietala)
I'll Reach You (akan dirilis sebagai muat-turun kebajikan untuk Unicef & BT's "Inspiring Young Minds")
April Rain
Go Away
Virtue And Vice
Nothing Left (feat. Marco Hietala)
Stay Forever (pernah dimainkan secara live oleh Delain 2007 dan 2008)

Lagu yang berkemungkinan dimasukkan dalam album April Rain
Invidia
On The Other Side
Come Closer
Start Swimming (pernah dimainkan secara live oleh Delain 2007 dan 2008)

Untuk cerita lebih lanjut band Delain klik pautan ini.

Autumnal - Album Baharu Dark Moor 2009


Dark Moor satu nama yang tidak perlu kita perkenalkan lagi dalam dunia metal antarabangsa. Band symphonic power metal dari Madrid Sepanyol ini bakal tampil dengan buah tangan terbaru Januari 2009. Album yang berjudul Autumnal ini bakal menjadi fenomena di seluruh dunia lantaran tampil dengan bunyi yang lebih luas dan baru, yakni dari bunyi afmosfera celtic dalam lagu ‘Phantom Queen’ ke melodi ala Arab atau padang pasir dalam lagu ‘When The Sun Is Gone’ dan pendekatan bunyi mistikal yang beroreientasikan gothic untuk lagu ‘the Enchanted Forest’. Menerusi album Autumnal, Dark Moor mengetengahkan penyanyi soprano undangan Itea Benedicto untuk menyumbangkan suara dalam beberapa lagu. Penantian yang berbaloi buat peminat Dark Moor setelah tampil dengan ‘Tarot’ dalam tahun 2007.

Kalau kita dengar dan amati lagu-lagu dalam album ‘Tarot’ dan kita bandingkan dengan album terdahulu ternyata banyak kelainan yang dapat kita nikmati lantaran bunyinya lebih segar dan meresap ke dalam jiwa dengan komposisi muzik yang begitu baik dan indah selain keunikan vokal Alfred Romero. Untuk mengetahui apakah bunyi sebenar yang akan dihidangkan oleh Dark Moor dalam album Autumnal… nantikan Januari 2009.

Antara lagu-lagu yang tersenarai dalam album Autumnal, Dark Moor 2009.

1. Swan lake
2. On the hill of dreams
3. Phantom queen
4. An end so cold
5. Faustus
6. Don’t look back
7. When the sun is gone
8. For her
9. The enchanted forest
10. The sphinx
11. Fallen leaves waltz

Rock Selamba... MUZIKfm - 3 Jam ?


Salah dengar atau bermimpi? Dengar khabar rancangan Rock selamba kat MUZIkfm akan bertambah masa siarannya. Betul ke? Atau itu sekadar khabar angin dan mainan dunia penyiaran? Atau saja nak gempak dan buat berita sebegitu? Apapun rasional stesen MUZIKfm menyediakan ruangan 3 jam tahun hadapan untuk rancangan Rock selamba boleh dikatakan memberi kepuasan kepada peminat rock dan metal yang setia dengan Rock Selamba. Bayangkan dari 2 jam sebelum ini Rock selamba menjadi 3 jam bermakna pengisian Rocknya pasti lebih mantap dan mudah-mudahan akan lebih memberi inspirasi buat rockers dan metalers di Malaysia amnya.

Kalau diperhatikan pengisian bahan dan lagu dalam rock selamba sememangnya betul-betul rock, lantaran banyak sub genre rock jarang kita dengar dan mungkin tidak kita ketahui boleh kita dengar seperti symphonic metal, folk viking metal, avant-garde metal, symphonic avant-garde metal, viking metal, power metal, progressive metal, ndh / tranz metal, circuss metal, doom metral, speede metal, gothic metal, dan banyak lagi sub genre yang lain boleh kita nikmati saban hari. Tahniah Rock Selamba dan MUZIKfm atas usaha sedemikian untuk terus membela nasib rock dan metal.

Mengharapkan bila masa bersiaran Rock Selamba 3 jam tahun hadapan akan bertambah mantaplah Rock Selamba, selain pengisian untuk mempelbagaikan lagi sub genre rock dan metal. Bagaimana pengisian Rock Selamba tahun 2009 kita nantikan bersama?

Sepekara lagi yang perlu kita amati juga ialah pengendali atau DJ yang akan menjadi teraju utama untuk segmen tersebut. Beberapa minggu yang sudah terdengar juga stesen MUZIKfm membuat undian dan pandangan pendengar tentang siapakah DJ yang sesuai dan layak untuk mengendalikan segmen-segmen di MUZIKfm, dan terus kita lihat segmen Rock Selamba - siapakah yang kita rasa layak untuk segmen tersebut? Lantaran sebelum ini beberapa nama sering kita dengar dan pernah menjadi nakhoda Rock Selamba. Kronologinya seperti DJ Ridzwan Dollah, DJ K-Roll, DJ Lynn, DJ Azura Lisa dan DJ Chenta. Antara nama tersebut siapakah yang sepatutnya boleh di letakkan sebagai pengemudi Rock Selamba?

Apapun yang dicatatkan di sini adalah sekadar cerita dan pandangan yang sebenarnya akan terjadi pada 2009 masih dalam gengaman pihak MUZIKfm. Benarkah Rock Selamba 3 jam juga bukanlah kuasa Shaq Metal untuk menentukannya. Andainya kita tahu atau mungkin kawan-kawan ada berhubung dengan pihak MUZIKfm, bolehlah bertanyakan hal itu dan kita kongsi bersama dalam ruangan ini. Hantar dalam komen atau terus hantar kepada shaqmetal@rock.com. Untuk selebihnya kita nantikan kehadairan 2009. Selamat Tahun Baru Hijrah, selamat menyambut Hari Krismas serta tahun baru 2009 buat semua.

Info band - Kamelot






Asal : Tampa, Florida, Amerika Syarikat
Genre : Ameican power metal
Pengaruh : Symphonic metal dan progressive metal
Ditubuhkan : 1991 – sekarang

Ahli band (terkini)
Roy Khan: vokal (1998−sekarang)
Thomas Youngblood: gitar (1991−sekarang)
Glenn Barry: bass (1992−sekarang)
Casey Grillo: drum (1997−sekarang)
Oliver Palotai: keyboard (2005−sekarang)

Ahli terdahulu
Mark Vanderbilt: vokal (1991−1997)
Richard Warner: drum (1991−1997)
David Pavlicko: keyboard (1991−1998)
Sean Christians: bass (1991−1992)

* Kamelot juga pernah menggunakan beberapa orang pemuzik undangan untuk beberapa album yang diterbitkan – dari album Expedition hinggalah kepada album Ghost Opera. Kamelot banyak memuatkan elemen-elemen symphonic metal dalam penerbitan album mereka.

Discografi
Demo / Kompilasi

1991 demo
(Unofficial) Myths & Legends of Kamelot (2007)

Album Live
The Expedition (2000)
One Cold Winter's Night (2006)
One Cold Winter's Night (2006) (DVD)

Video Klip
The Haunting (featuring Simone Simons) (2005)
March of Mephisto (featuring Shagrath & Jens Johansson) (2005)
Ghost Opera (2007)
The Human Stain (2007)
Rule the World (2008)
Love You to Death (Not yet released)

Rilis Vinyl
Ghost Opera (Spring 2009)
The Black Hal

Album Studio
Eternity (1995)
Dominion (1997)
Siége Perilous (1998)
The Fourth Legacy (2000)
Karma (2001)
Epica (2003)
The Black Halo (2005)
Ghost Opera (2007)
Ghost Opera - The Second Coming (2008)(dikeluarkan semula)

Jumaat, 19 Disember 2008

Info band - Imperia


Asal : Nethereland
Genre : Gothic metal
Pengaruh : Neo-classical metal
Ditubuhkan : 1992 - sekarang

Ahli band (terkini)
Helena Iren Michaelsen
John Stam
Gerry Verstrecken
Jan "Örkki" Yrlund
Stefan "Steve" Wolz
Audun Gronnestad

Discografi
Album Studio

The Ancient Dance Of Qetesh (2004)
Queen Of Light (2007)

Info band - Holyhell


Asal : Amerika Syarikat
Genre : Symphonic power metal
Ditubuhkan : 2005 – sekarang

Ahli band (terkini)
Maria Breon - Vokal
Joe Stump - Gitar
Jay Rigney - Bass
Rhino (Ex-Manowar drummer) - Drum
Francisco Palomo - Keyboard

Discografi
Album Studio
Apocalypse - 2007

Info band - Hevein


Asal : Helsinki, Finland
Genre : Symphonic thrash metal
Pengaruh : Neo-classical metal
Ditubuhkan : 1992 - sekarang

Ahli band (terkini)
Juha Immonen - Vokal
Leif Hedström - Guitar, backing vokal
Janne Jaakkola - Bass
Otto Uotila - Drum
Aino Piipari - Violin
Max Lilja - Cello

Discografi
Cover

Pantera’s "Walk"
Anathema's "Empty", which they played a few times live
Pantera’s "Use My Third Arm", played live on Metal Barbecue

Demo / EP / Single
Heartland (1999)
Reverence (2001)
Only Human (2002)
Fear Is... (2003)
Fear Is... Only Human (2003)
Break Out The Hammers EP (2004)
iOta (2005)
As Far As The Eye Can See (2005)

Album Studio
Sound Over Matter (2005)

Info band - Herjalf


Asal : Jelenia Góra, Poland
Genre : Symphonic Gothic metal
Ditubuhkan : 2000 – sekarang

Ahli band (terkini)
Julia Przyborowska - vokal
Marcin Szylko - keyboard
Pawel Kiezus – gitar elektrik

Discografi
Album Studio

Kiedy Topnieją Śniegi... (2001)
Mrozem Uśpiona (2001)
Northern Wind (2004)

Khamis, 18 Disember 2008

Info band - Dragonforce


Asal : London, England
Genre : Power metal
Ditubuhkan : 1999 – sekarang

Ahli band (terkini)
ZP Theart - Vokal (Shadow Warriors)
Herman Li - Gitar (Demoniac (Nzl)
Sam Totman - Gitar (Demoniac (Nzl), Shadow Warriors, Power Quest)
Vadim Pruzhanov - Keyboard
Frédéric Leclercq - Bass, Harsh Vocals (Carnival in Coal, Heavenly, Maladaptive, Memoria (Fra), Denied (Fra)
Dave Mackintosh - Drum (Bal-Sagoth) Sandra Schleret – vokal

Ahli terdahulu
Adrian Lambert - bass guitar, backing vocals (2004-2005)
Didier Almouzni - drums, backing vocals (1999-2003)
Diccon Harper - bass guitar, backing vocals (2001-2003)
Steve Williams - keyboards, backing vocals (1999-2000)
Steve Scott - bass guitar, backing vocals (1999-2000)

Discografi
Single

Through the Fire and Flames (2006)
Operation Ground and Pound (2006)
Heroes of Our Time (2008)

Album Studio
Valley of the Damned (2003)
Sonic Firestor (2004)
Inhuman Rampage (2006)
Ultra Beatdown (2008)

Rabu, 17 Disember 2008

Info band - Haggard


Asal : Jerman
Genre : Symphonic metal
Pengaruh : Deathc metal dan neo-classical metal
Ditubuhkan : 1991 – sekarang

Ahli band (terkini)
Asis Nasseri – vokal, gitar (1991-present)
Susanne Ehlers – soprano vokal
Veronika Kramheller – soprano vokal
Fiffi Fuhrmann – tenor vokal, bass
Andreas Peschke – flute
Steffi Hertz – viola
Johannes Schleiermacher – cello
Claudio Quarta – gitar
Hans Wolf – piano, keyboard
Luz Marsen – drum, percussion (1991-present)
Ally - violin
Schummi- percussion

Ahli terdahulu
Florian Bartl – oboe, english horn
Ivica Kramheller (née Percinlic) – double bass
Michael Stapf – violin
Judith Marschall – violin
Doro – violin
Michael Schumm – timpani, percussion
Mark Pendry – clarinet
Sasema – vokal
Robert Müller – clarinet
Christoph Zastrow – flute
Danny Klupp – gitar
Kathrin Pechlof – harp
Karin Bodemüller – vokal
Florian Schnellinger – bass, vokal
Andi Nad – bass
Gaby Koss – vokal
Robin Fischer – bass
Andi Hemberger – vokal
Kathrin Hertz – cello
Andreas Peschke – flute

Discografi
Demo
Introduction (1992)
Progressive (1994)
Once... Upon A December´s Dawn (1995)

Album Studio
And Thou Shalt Trust... the Seer (1997)
Awaking the Centuries (2000)
Eppur Si Muove (2004)
Tales of Ithiria (2008)

Album Live
Awaking the Gods: Live In Mexico (2001)

Video dan DVD
In A Pale Moon's Shadow (VHS) (1998)
Awaking the Gods: Live In Mexico (DVD/VHS) (2001)

Info band - For My Pain… (FMP)


Asal : Jerman
Genre : Symphonic gothic metal
Pengaruh : Atmospheric metal
Ditubuhkan : 1999 - sekarang

Ahli band (terkini)
Juha Kylmänen – Vocals (Reflexion)
Lauri Tuohimaa – Guitars (Charon, Embraze)
Olli-Pekka Törrö – Guitars (Eternal Tears of Sorrow)
Altti Veteläinen – Bass (Eternal Tears of Sorrow)
Tuomas Holopainen – Keyboards (Nightwish)
Petri Sankala – Drums (Eternal Tears of Sorrow)

Undangan
Tero (TeeCee) Kinnunen- Keyboards on "Killing Romance"
Miriam Renvâg- Vocals on "Dancer in the Dark" And "Too Sad To Live"

* FMP ini juga merupakan band projek beberapa pemuzik dari band lain.

Discografi
Single
Killing Romance (cuma di Finland) (2004)

Album Studio
Fallen (2003)

Info band - Fairyland (juga dikenali dengan nama Fantasy dan Fantasia)


Asal : Nice, France
Genre : Symphonic power metal
Pengaruh : Epic metal dan speed metal
Ditubuhkan : 1998 – sekarang

Ahli band (terkini)
Philippe Giordana

Ahli terdahulu
Thomas Caesar
Piwee Desfray
Max Leclercq
Willdric Lievin
Elisa C. Martin
Anthony Parker

* Semua ahli Fairyland yang lain serentak mengundurkan diri tanpa diketahui alas an berbuat demikian. Meskipun Philippe Caeser tinggal seorang, Fairyland masih aktif dan penerbitan serta persembahan Fairyland banyak dibantu oleh voklais dan pemuzik undangan.

Discografi
Demo
Realm of Wonders (2000)

Album Studio
Of Wars in Osyrhia (2003)
The Fall of an Empire (2006)
Score to a New Beginning (TBA 2009)

Selasa, 16 Disember 2008

Info band - Empyrium


Asal : Jerman
Genre : Symphonic doom metal
Ditubuhkan : 1994 - sekarang

Ahli band (terkini)
Markus Stock (Ulf Theodor Schwadorf)
Andreas Bach
Nadine Moelter (flute)
Thomas Helm (bv)

Discografi
Demo

...Der wie ein Blitz vom Himmel fiel... (1995)

EP
Drei Auszüge aus Weiland (2002)

Album Studio
A Wintersunset... (1996)
Songs of Moors and Misty Fields (1997)
Where at Night the Wood Grouse Plays (1999)
Weiland (2002)
A Retrospective (2006)

Info band - Epica(dikenali juga dengan nama Sahara Dust)


Asal : Netherland
Genre : Symphonic metal
Pengaruh : Gothic metal dan progressive metal
Ditubuhkan : 2003 – sekarang

Ahli band
Simone Simons - mezzo-soprano vokal
Mark Jansen - gitar, vokal
Ad Sluijter - gitar
Yves Huts - bass
Coen Janssen - synthesizer, piano
Ariën Van Weesenbeek - drum

Ahli terdahulu
Jeroen Simons - drum
Helena Iren Michaelsen - vokal

Discografi
Demo

Cry for the Moon (2003)

EP dan single
The Phantom Agony (2003)
Feint (2004)
Cry for the Moon (2004)
Solitary Ground (2005)
Quietus (Silent Reverie) (2005)
Never Enough (2007)
Chasing the Dragon (2008)

Album Studio
The Phantom Agony (2003)
Consign to Oblivion (2005)
The Score - An Epic Journey (2005)
The Divine Conspiracy (2007)

Kompilasi
2006: The Road to Paradiso (2006)

Video
The Phantom Agony (2003)
Feint (2004)
Solitary Ground (2005)
Quietus (2005)
Never Enough (2007)

Berita / Info lain mengenai Epica klik pautan berikut ;
Ad Sluijter...

Sabtu, 13 Disember 2008

Info band - Dream of Sanity


Asal : Austria
Genre : Symphonic gothic metal
Ditubuhkan : 1991 – 2002

Ahli band (terkini)
Sandra Schleret - vokal
Christian Marx - Gitar
Andreas Wildauer - Gitar
Michael Knoflach - Bass
Frederic Heil - Keyboard
Harald Obexer - Drum
Martina Hornbacher - vokal
Stephan Manges - Keyboard
Romed Astner - Drum
Hannes Richter - Drum
Florian Razesberger - keyboard
Gudrun Gfrerer - vokal

Discografi
Demo

Demo (1994)
Ein Liebeslied (1996)

Album Studio
Komödia (Hall of Sermon, 1997)
Masquerade (Hall of Sermon, 1999)
The Game (Hall of Sermon, 2000)

Dragonland


Asal : Gothenburg, Sweden
Genre : Symphonic power metal
Ditubuhkan : 1999 – sekarang

Ahli band (terkini)
Olof Mörck - gitar
Jonas Heidgert - vocals (drum sehingga 2002)
Nicklas Magnusson - gitar
Christer Pedersen - bass
Elias Holmlid- keyboard, synthesizer
Jesse Lindskog - drums (2002 - sekarang)

Ahli terdahulu
Robert Willstedt – Drums (2002)
Daniel Kvist – gitar (1999-2000)
Magnus Olin - Drum (1999)

Discografi
Demo

Storming Across Heaven Demo (2000)

Album Studio
The Battle of the Ivory Plains (2001)
Holy War (2002)
Starfall (2004)
Astronomy (2006)

Dol Ammad


Asal : Thessaloniki, Greece
Genre : Symphonic elektronika metal
Pengaruh : Heavy metal dan elektronika art metal
Ditubuhkan : 2000 – sekarang

Ahli band (terkini)
Thanasis Lightbridge - Synthesizer
Alex Holzwarth (Rhapsody of Fire)- Drums d$an Percussion
Dim – Gitar elektrik
Nick Terry - Bass

Koir
Soprano - Mary Palaska, Kortessa Tsifodimou, Alexandra
Voulgari
Alto - Vicky Alexaki, Sofia Patsi, Maria Stolaki, Ntina Strani
Tenor - Alexandros Barmpas, Panos Iampoultakis, Themis Mpasdekis, Anestis Papageorgiou
Bass - Kyriakos Chouvardas, Petros Moraitis, Yiannis Tsalouhidis

Undangan
D. C. Cooper (Silent Force, Royal Hunt) - Vocals (Ocean Dynamics)

Ahli terdahulu
Jimmy Wicked - Guitar (Star Tales, Demo)
Choir - Zoe Tsokanou, Soprano (Star Tales, Demo)
Marieta Pangiotidou, Alto (Star Tales, Demo)

Discografi
EP

Demo #1 EP (2001)
Demo EP (2002)

Album Studio
Star Tales (2004)
Ocean Dynamics (2006)

Divinefire



Asal : Milan, Italy
Genre : Symphonic power metal
Pengaruh : Christian metal
Ditubuhkan : 2004 – sekarang

Ahli band (terkini)
Jani Stefanovic – drum programming, gitar, keyboard
Christian Rivel – vokal
Andreas Olsson – backing vokal, bass

Ahli terdahulu
Torbjörn Weinesjö – gitar

* Divinefire juga menggunakan khidmat beberapa orang pemuzik undang dalam penerbitan dan persembahan mereka.

Discografi
Album Studio
Glory Thy Name (2004)
Hero (2005)
Into a New Dimension (2006)
Farewell (2008)

Diablo Swing Orchestra


Asal : Sweden
Genre : Symphonic avant-garde metal
Pengaruh : Avant-garde metal dan operatic metal
Ditubuhkan : 2003 – sekarang

Ahli band
Daniel Håkansson - gitar, vokal
Pontus Mantefors - gitar, fx
Annlouice Loegdlund - vokal
Andy Johansson - bass
Johannes Bergion - cello
Andreas Halvardsson - drum

Discografi
EP

Borderline Hymns (2003)

Album Studio
The Butcher's Ballroom (2006)
Sing-Along Songs for the Damned & Delirious (2009)

Derdian



Asal : Milan, Italy
Genre : Symphonic power metal
Pengaruh : Progressive metal dan heavy metal
Ditubuhkan : 1998 – sekarang

Ahli band
Joe - vokal
Marco Garau - keyboard
Henry Enrico Pistolese - Gitar, Backing vokal
Dario Radaelli – Gutar utama
Marco Banfi - Bass
Salva - drum

Ahli terdahulu
Fulvio Manganini - Bass
Samuele Carrari - Bass
Massimo Raineri - Bass
Luca Aversa – Gitar utama
Marco Covelli - Drum
Federico Bonetti - Keyboard
Andrea Figus - Vokal
Luigi Trapani - Guitar and Vokal

Discografi
Demo

Revenge
Incitement (2003)

Album Studio
New Era Part 1 (Mac 2005)
New Era Part 2: War of the Gods (2007)

Khamis, 11 Disember 2008

Delain


Asal : Zwolle, Netherland
Genre : Symphonic metal
Ditubuhkan : 2002 – sekarang

Ahli band (terkini)
Charlotte Wessels - vokalis
Ronald Landa - guitars and vocal
Rob van der Loo - Bass
Sander Zoer - drum
Martijn Westerholt – keyboard

Ahli terdahulu
Anne Invernizzi - vokalis
Ray van Lente - gitar
Roy van Enkhuyzen - gitar
Frank van der Meijden - gitar
Martijn Willemsen - Bass
Tim Kuper - drum

Discografi
Demo

Amenity - 2002

Single
Frozen - 2007
See Me In Shadow - 2007
The Gathering - 2008

Album Studio
Lucidity - 2006
April Rain - 2009
Lagi info mengenai album April Rain - klik di sini
Cerita lanjut mengenai DELAIN - klik di sini

Dark Moor


Asal : Madrid, Sepanyol
Genre : Symphonic power metal
Pengaruh : Progressive metal, neo-classical metal dan power metal
Ditubuhkan : 1994 – sekarang

Ahli band (terkini)
Alfred Romero (2003-present) - Vokalis
Enrik Garcia (1994-present) - Gitar
Daniel Fernandez (2004-present) - Bass
Roberto Cappa (2006-present) – Drum

Ahli terdahulu
Javier Rubio (1994-1999?) - Gitar
Roberto Peña De Camus (1994-2002) - Keyboard
Elisa Martin (1999-2003) - Vokalis
Albert Maroto (1999-2003) - Gitar
Jorge Sáez - (1999-2003) Drums
Jose Garrido (2003-2004) - Gitar
Anan Kaddouri (1999-2004) - Bass
Andy C. (2003 - 2006) - Drum/Keyboard

Discografi
Demo, EP, single dan Album Studio

Shadowland (1999)
The Hall of the Olden Dreams (2000)
The Fall of Melnibone EP (2001)
Gates of Oblivion (2002)
Between Light and Darkness EP (2003)
From Hell Single (2003)
Dark Moor (2003)
Beyond the Sea (2005)
Tarot (2007)
Autumnal (2008/2009)

Berita / Info lain mengenai DarMoor sila kilik pautan di bawah ini;
...pengunduran Dani Fernandez
Mario Garcia... orang baru.

Beto Vazquez Infinity







Asal : Buenos Aires, Argentina
Genre : Symphonic power metal
Ditubuhkan : 2000 – sekarang

Ahli band (terkini)
Vero Áiudi - vokalis
Victor Rivarola - vokalis
Gerardo Elsegood - guitars
Beto Vázquez - bass
Ramiro Escobar - keyboard
Norberto Roman - drum

* Beto Vazquez Infinity juga mengguna khidmat beberapa orang vokalis dan pemuzik dalam penerbitan album mereka antaranya Tarja Turunen (vokal), Emppu Vuorinen (gitar), Jörg Michael (drum) dan ramai lagi.

Discografi
Tribute

La Leyenda Continua (Tribute to Rata Blanca) (2001)
The Keepers Of Jericho - Part II (2002)
Hangar de Almas (Tribute to Megadeth) (2005)
Tribute to Judas Priest (2005)
Sabbath Crosses (Tribute to Black Sabbath) (2004)

EP
Battle of Valmourt (Promo) (2001)
Wizard (2001)

Album Studio
Beto Vázquez Infinity (2001)
Flying Towards the New Horizon (2006)
Darkmind (2008)

The Balck Mages





Asal : Japan
Genre : Symphonic progressive metal (Instrumental)
Pengaruh : Progressive metal, neo-progressive metal dan instrumental rock
Ditubuhkan : 2003 – sekarang

Ahli band (terkini)
Tsuyoshi Sekito – guitar
Michio Okamiya – guitar
Nobuo Uematsu – organ
Kenichiro Fukui – keyboard
Keiji Kawamori – bass
Arata Hanyuda – drums

Discografi
Album Studio

The Black Mages (19 February 2003 )
The Black Mages II: The Skies Above (22 December 2004)
The Black Mages III: Darkness and Starlight (19 March 2008)

DVD
THE BLACK MAGES LIVE (2003)
LIVE above the sky (2006)

Avantasia





Asal : Jerman
Genre : Symphonic power metal
Ditubuhkan : 1999 – sekarang

Ahli band
Tobias Sammet - vocals, Keyboards, Bass (1999 – sekarang)
Sascha Paeth - Guitars (2007 – sekarang)
Eric Singer - Drums (2002 – sekarang)
* Ramai pemuzik dan vokalis undangan digunakan dalam setiap penerbitan album Avantasia.

* Avantasia merupakan projek yang diciptakan oleh vokalis Edguy, Tobias Sammet, yang diberi nama "portmanteau" dari perkataan "avalon" dan "fantasia" ("fantasy") lalu menjadi Avantasia.

Discografi
Singla dan EP

Avantasia (Single) - 2001
Lost in Space Part I (EP) - 2007
Lost in Space Part II (EP) - 2007

Album Studio
The Metal Opera - 2000
The Metal Opera Part II - 2002
The Scarecrow - 2008
The Metal Opera: Pt 1 & 2 - Gold Edition - 2008
The Scarecrow part 2 (tajuk album belum dipastikan) – akan datang

Autumnn



Asal : Netherland
Genre : Symphonic gothic metal
Pengaruh : Gothic metal
Ditubuhkan : 1995 – sekarang

Ahli band (terkini)
Jan Munnik - keyboard
Jan Grijpstra - drum
Mats van der Valk - gitar
Jens van der Valk - gitar & backing vokal
Jerome Vrielink - bass
Marjan Welman – vokalis

Ahli terdahulu
Bert Ferweda - gitar
Hildebrand van de Woude - drum
Jeroen Bakker - gitar
Welmoed Veersma - vokalis
Menno Terpstra - keyboard
Jasper Koenders - gitar
Meindert Sterk – bass
Nienke de Jong - Vokalis

Discografi
Album Studio

When Lust Evokes the Curse (2002)
Summer's End (2004)
My New Time (2007)

Aquaria






Asal : Rio de Janeiro, Brazil
Genre : Symphonic power metal
Ditubuhkan : 1999 – sekarang
Sebelum menggunakan nama Aquaria, band ini dikenali dengan nama Uirapuru.

Ahli band (terkini)
Vitor Veiga (vokalis)
Roberto Scripilliti (gitar)
Fernando Giovanetti (bass)
Alberto Kury (keyboard)
Bruno W. Agra (drum)
Gustavo di Padua (gitar)

Ahli terdahulu
Leandro Gomes (gitar)
Leandro Caçoilo (vokalis)
Rick Mour (gitar)

Discografi
Album Studio

(Uirapuru)
Here Comes The Life (2001)
Flames Of Trinity (2002)

(Aquaria)
Luxaeterna (2005)
Shambala (2007)

Atargatis





Asal : Regensberg, Jerman
Genre : Symphonic metal
Ditubuhkan : 1997 – sekarang

Ahli band (terkini)
Stephanie Luzie – Vokalis
Azmo – Gitar
Lord Lornhold – Bass, backing vokal
Shadrak – Drum, percussion

Discografi
EP

Alba Gebraich (1999)
Accurst from the Deep (2002)
Divine Awakening (2004)

Album Studio
Wasteland (2006)
Nova (2007)

Angelzoom (projek solo)


Asal : Jerman
Genre : Symphonic power / gothic metal
Pengaruh : Eksperimental dan New Age
Ditubuhkan : 2004 – sekarang

Ahli band
Claudia Uhle - voklais dari Jerman yang membuat eksperimental
dan tampil secara solo(Pernah menjadi voklais band X-Perience)

Discografi
Album Studio

Angelzoom (2004)

Single / Maxi CD
Fairyland (2004)
Back in moment (2005)

Video Klip
Back in moment
Fairyland

Amberian Dawn







Asal : Finland
Genre : Symphonic power metal
Ditubuhkan : 2006 – sekarang

Ahli band (terkini)
Heidi Parviainen - vocalis
Tuomas Seppälä - gitar and keyboard
Tommi Kuri - bass
Tom Sagar - keyboard
Joonas Pykälä-Aho - drum
Kasperi Heikkinen -gitar

Ahli terdahulu
Heikki Saari - drum
Sampo Seppälä - gitar

Discografi
Album Studio

River ot Touni (30 Januari 2008)

The Clouds of Northland Thunder (2009) rujuk info album baru Amberian Dawn

After Forever






Asal : Netherland
Genre : Symphonic metal
Pengaruh : Power metal, progressive metal dan gothic metal
Ditubuhkan : 1995 – sekarang

Ahli band (terkini)
Floor Jansen - Vokalis (1997 – sekarang)
Sander Gommans - Gitar, grunts (1995 – sekarang)
Bas Maas – Gitar, vokalis (2002 – sekarang)
Luuk van Gerven - Bass (1996 – sekarang)
André Borgman - Drum (2000 – sekarang)
Joost van den Broek - Keyboards (2004 – sekarang)

Ahli terdahulu
Mark Jansen - Guitars, screams (1995-2002)
Joep Beckers - Drums (1995 - 2000)
Jack Driessen - Keyboards (1995 - 2000)
Lando van Gils - Keyboards (2000 - 2004)

Discografi
Demo

Ephemeral (1999)
Wings of Illusion (1999)

EP dan single
Follow in the Cry (2000)
Emphasis/Who Wants To Live Forever (2002)
Monolith Of Doubt (2002)
Exordium (2003)
My Choice/The Evil That Men Do (2003)
Digital Deceit (2004)
Being Everyone (2005)
Two Sides/Boundaries Are Open (2006)
Energize Me (2007)
Equally Destructive (2007)

Kompilasi
Mea Culpa (2006)

Album studio
Prison of Desire (2000)
Decipher (2001)
Invisible Circles (2004)
Remagine (2005)
After Forever (2007)

Rabu, 10 Disember 2008

Aesma Daeva





Asal : Wosconsin, Amerika Syarikat
Genre : Symphonic metal
Ditubuhkan : 1998 – sekarang

Ahli band (terkini)
Lori Lewis - vokal
John Prassas - gitar
Christopher Quinn - bass
Tim Klatt - drum

Ahli terdahulu
Melissa Ferlaak
Rebecca Cords
Craig Ohren
Eden Taylor
Earl Root

Discografi
Album Studio

Here Lies One Whose Name Was Written In Water (1999)
Diterbitkan semula dalam tahun 2000
The Eros Of Frigid Beauty (2002)
The New Athens Ethos (2003)
Dawn of The New Athens (2007)
The Thalassa Mixes EP(2008)

Info band - Adagio





Asal : Peranchis
Genre : Symphonic progressive metal
Ditubuhkan : 2000 – sekarang

Ahli band (terkini)
Christian Palin - vokal
Stephan Forté - gitar
Franck Hermanny - bass
Kevin Codfert - keyboard
Eric Lébailly - drum

Ahli terdahulu
Gus Monsanto (vokalis – keluar dari band 9 April 2008)
David Readman (vokalis – keluar dari band 24 julai 2004)
Richard Andersson (keyboards – keluar dari band 2002)
Dirk Bruinberg (drum – 15 September 2003)

Discografi
Album Studio
Sanctus Ignis – (2001)
Underworld - (23 July 2003)
Dominate - (16 December 2005)
Archangels in Black - (2 February 2009)

Album Live
A Band in Upperworld - (24 June 2004)

Sila klik sini untuk cerita / berita / info lain mengenai Adagio
Album baharu - Archangels in black

ROCK … sejauh mana kita?

Rock antara genre muzik yang telah lama bertapak dalam senario perjalanan seni, muzik tempatan. Sejak kebangkitan era rock dalam era 80an muzik rock tempatan terus berkembang dengan kelahiran pelbagai genre muzik rock seperti rock n roll, heavy metal, punk rock, alternative rock, arena rock, blues rock, country rock, glam rock, hard rock, power rock, progressive rock, surf rock dan bermacam-macam lagi rock.
Namun tumpuan adalah lebih terarah kepada beberapa genre muzik rock yang telah lahir dalam industri muzik tempatan sejak berkembangnya muzik rock di Malaysia. Bermula dengan kelahiran Battle Of The Bands maka dari situ dilihat irama rock terus menular dalam arena muzik tempatan. Pelbagai nama kumpulan rock ujud dengan versi rock tersendiri namun setakat yang ujud ketika itu genre muzik mereka agak terarah pada genre muzik rock n roll, heavy metal, glam rock, folk rock dan hard rock. Selang beberapa tahun kemudian ada usaha untuk memasuki elemen power rock / metal, progressive rock / metal, symphonic rock, symphonic metal dan piano rock ke dalam arena muzik rock tempatan namun sayang usaha itu tidak menampakkan kejayaan. Lantas setelah terhukum begitu sahaja, usaha untuk mempelbagaikan genre muzik rock di Malaysia terus terbantut.
Dalam pada itu juga penularan muzik underground juga terus menerjah dengan kehadiran pelbagai kumpulan baru seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Kehadiran kumpulan secara underground ini lebih menjurus kepada genre muzik thrash metal, black metal dan death metal walaupun demikian ada juga segelintir kelompok pemuzik underground lebih menjurus ke arah mainstream seperti bermain genre reggae, ska dan beberapa genre yang ada dalam aliran mainstream serta komersial. Meskipun kedua aliran seakan-akan bangkit secara serentak namun perjalanannya juga terbahagi kepada dua saluran iaitu satu kelompok pergi lebih terarah dan komersial dan satu kelompok lagi bergerak secara underground dan cuma diikuti oleh pengikut-pengikut dan golong mereka sendiri. Pergerakan kumpulan underground nampak lebih eksklusif lantaran cuma golongan pengikut irama genre itu sahaja yang lebih berpeluang untuk menikmati muzik underground. Namun untuk catatan ini apa yang ingin disentuh ialah perjalanan genre muzik rock yang bergerak secara komersial dalam mencorak senario muzik rock tempatan.
Secara lebih jelas lagi perkembangan genre muzik rock yang lebih meriah dalam atmosfera muzik tempatan ialah dengan kelahiran album pertama kumpulan Searh – Cinta Buatan Malaysia dalam tahun 1985 diikuti pula dengan terbitnya album Battle Of The Bands 1 & 2 yang terus mengangkat genre muzik rock di Malaysia.
Kalau diperhatikan secara lebih menjurus kepada genre muzik yang ditampilkan oleh kumpulan-kumpulan rock yang ditubuhkan waktu itu, rata-rata mereka tampil dengan genre muzik rock atau subgenre muzik rock yang seakan-akan sama iaitu rock n roll, hard rock, heavy metal, thrash dan glam rock. Secara amnya perkembangan muzik rock dalam senario tempatan waktu itu masih lagi sangat terhad sedangkan pelbagai genre muzik rock boleh diterokai waktu itu.
Dari satu sudut pula kalau diperhatikan cara ahli kumpulan-kumpulan tersebut berpakaian pula lebih menjurus kepada glam rock yang mana penampilan dan cara berpakaian mereka yang lebih glamour dan juga cara tata rias atau make-up mereka. Secara umumnya penampilan mereka ala-ala wanita. Manakala dari aspek muzik yang dianuti mereka lebih terarah pada sub genre muzik rock ‘n’ roll, heavy metal, glam rock dan pop rock.
Dalam perkembangan senario sedemikian kumpulan rock yang ditubuhkan juga tidak harus dipersalahkan begitu sahaja. Kehendak pendengar dan peminat juga perlu diambil kira, begitu juga dengan permintaan pasaran namun sebagai pengikut setia rock, ruang untuk mempertikaikan kenapa keadaan itu terjadi sedemikian juga masih terbuka. Namun itu adalah cerita lama dan telahpun menjadi sejarah.
Untuk seterusnya dalam arena sebegitu kita tumpu pada perkembangan muzik rock tempatan masa kini, ini adalah kerana apa yang ada sekarang ini adalah lanjutan dari apa yang telah sedia ujud sejak dekad lapan puluhan lagi. Bayangkan kalaulah genre muzik rock seperti progressive rock / metal, power rock / metal, symphonic rock / metal, neo-classic metal, glam rock, cello rock, garange rock, punk rock, punta rock, raga rock, psychedelic rock, british invasion, chicano rock, glitter rock, pub rock dan banyak lagi genre dan sub genrenya telah kita takluki ketika itu. Bukankah mudah untuk para penggiat muzik rock kita menentukan aliran genre manakah yang patut mereka anuti.
‘Bukan salah ibu mengandung….’ kita terpaksa akur pada kehendak pasaran dan pendengar. Itulah yang terpaksa kita lalui ketika ini dalam meneruskan perjalanan muzik rock di Malaysia. Cuba kira berapa kerat sangatlah genre muzik rock yang pemuzik rock kita anuti ketika ini? Persoalannya kenapa jadi begitu? Apakah puncanya genre dan sub genre muzik rock seakan-akan terbantut dalam arena muzik tempatan? Apakah kerana pendengar atau peminat muzik rock tempatan lebih gemar pada rock n roll, heavy metal, alternative dan beberapa kerat lagi genre muzik rock? Persoalan sebegitu mungkin seringkali bermain dalam minda peminat atau pemuzik atau mungkin para pengubah lagu tempatan. Tapi tiada tindakan yang diambil untuk memastikan genre muzik rock lain terus berkembang dalam senario muzik rock tempatan.
Pernah diajukan persoalan itu pada pemuzik, penyanyi dan mereka yang terlibat dalam senario muzik rock tempatan, namun jawapan yang kurang menyuntik semangat rock dikeluarkan “…tiada ‘market’… ”, “…susah orang nak terima…”, “…company tak mau ‘bikin’…” dan pelbagai lagi alasan yang cukup kukuh untuk menidakkan kehadiran pelbagai lagi genre muzik rock ke persada muzik tempatan.
Isu itu bukanlah untuk menyalahkan mereka yang terlibat dalam muzik rock, tapi bagi pengikut, pengemar dan peminat rock yang mempunyai pelbagai citarasa dan pilihan ini juga turut terbantut. Mereka inilah golongan yang menjadi mangsa keadaan, namun mereka ini jugalah golongan yang tidak pernah putus asa dalam mencari apa yang mereka hendak, maka dengan permintaan dari mereka inilah juga secara tidak langsung telah mewujudkan satu lorong istimewa dalam kepelbagaian genre muzik rock tempatan. Mereka telah membawa masuk pelbagai genre dan sub genre muzik rock ke dalam senario muzik rock tempatan selain dari genre muzik rock yang telah sedia ada dalam masyarakat rock tempatan.
Beberapa genre dan sub genre muzik rock mulai memasuki arena muzik tempatan meskipun tidak mengujudkan kelompok kumpulan pemuzik yang mampu tampil dengan album komersial namun pengikut genre muzik rock seperti gothic rock / metal, symphonic rock / metal, neo-classic metal, cello rock, power metal, progressive metal, glam rock, arena rock, garage rock, post rock dan beberapa genre dan sub genre yang lain mulai merayap dan berkembang, meskipun tidak sehebat zaman kegemilangan rock 80’an.
Pengaliran genre sedemikian menjalar cuma melalui para pengemar dan peminat muzik genre rock sedemikian. Namun secara keseluruhannya pengikut muzik begitu masih boleh di bilang dengan jari. Ini bermakna aliran muzik sedemikian belum mampu mencambahkan lagi putiknya di persada muzik rock tempatan. Nampak cuma disebelah pihak sahaja yang berusaha menjadikan muzik genre rock sedemikian bertapak di kalangan warga rock tempatan. Maka di sini sekali lagi boleh ditimbulkan apakah peranan para pemuzik dan penggiat irama rock sendiri dalam menyemarakkan lagi arena rock tempatan agar terus meriah dengan pelbagai sub genre muzik rock. Kita fikirkan bersama dan sebagai warga rock tempatan mampukah kita mengemilangkan kepelbagaian irama rock itu kembali seperti apa yang terjadi di era 80’an. Untuk kegemilangan kali ini terdayakah kita menyemarakan kepelbagaian sub genre rock sekaligus agar arena rock tempatan terus mekar dan meriah. Horns up untuk rockers yang tetap berjiwa rock meski pada zahir nampak macam biasa.

Senarai band Symphonic Metal

Berikut adalah senarai band symphonic metal dan band-band yang memasukkan elemen-elemen symphonic metal dalam penerbitan dan penampilan mereka. Tidak semestinya band yang tersenarai dalam senarai dibawah ini membawa sub genre symphonic metal secara total. Ada band-band power metal, progressive metal dan metal yang lain memasukkan unsur atau elemen symphonic baik dari segi vokalnya, instrumen dan tema mereka termasuk dalam senarai ini. Ini bukan untuk meneglirukan anda semua, sekurang-kurangnya kita mempunyai lebih pilihan pada muzik sebegini. Tidak semestinya band-band yang tersenarai di sini akan kekal selamanya membawa sub genre symphonic, adakala di peringkat awalnya symphonic tetapi bila hadir dengan penampilan baru mereka bertukar ke sub genre yang lain begitu juga sebaliknya. Ada juga band yang sekadar membuat eksperimen untuk album khas. Jadi apa yang tecatat di sini adalah sekadar rujukan untuk menambahkan info kita. Band-band tempatan tidak tersenarai dalam senarai ini lantaran dari pengamatan setakat ini masih belum banyak band yang betul-betul berani tampil dengan sub genre sebegini. Memang tidak dinafikan ada beberapa band yang cuba berbuat demikian tetapi tidak sampai ke tahap yang sepatutnya kita gelar mereka sebagai symphonic metal. Akan kita bicarakan kemudian isu itu. Inilah senarai band-band yang mungkin perlu kita ketahui bersama.

Adagio (Symphonic progressive metal)
Aesma Daeva (Symphonic metal)
After Forever (Symphonic metal)
Agathodaimon (Symphonic death/black metal)
Angra (Symphonic power metal)
Angtoria (Symphonic metal)
Anorexia Nervosa (Symphonic black metal)
Antestor (Symphonic black metal)
Aquaria (Symphonic power metal)
Arcturus (penampilan terdahulu) (Symphonic black metal)
Arthemesia (Symphonic black metal)
Atargatis (Symphonic metal)
Autumn (Symphonic metal)
Avantasia (Symphonic power metal)
Ayreon (Symphonic progressive metal)
Bal-Sagoth (Symphonic black metal)
Battlelore (Symphonic power/viking metal)
Beto Vázquez Infinity (Symphonic power metal)
The Black Mages (Symphonic progressive metal)
Blind Guardian (penampilan terkini) (Symphonic power metal)
Borknagar (Symphonic black metal
Carpathian Forest (penampilan terkini) (Symphonic black metal)
Catharsis (Symphonic power metal)
Celtic Frost (Symphonic black metal)
Chthonic (Symphonic black metal)
Cradle of Filth (Symphonic black metal)
Darkane (penampilan terdahulu) (Symphonic death metal)
Dark Lunacy (Symphonic death metal)
Dark Moor (Symphonic power metal)
Darkwoods My Betrothed (Symphonic black metal)
Delain (Symphonic metal)
Diabolical Masquerade (Symphonic black metal)
Dimmu Borgir (Symphonic black metal)
Divinefire (Symphonic power metal)
Dornenreich (Symphonic black metal)
Dragonland (Symphonic power metal)
DragonLord (Symphonic black metal)
Edenbridge (Symphonic power metal)
Emperor (Symphonic black metal)
Empyrium (Symphonic doom metal)
Enslavement of Beauty (Symphonic black metal)
Epica (Symphonic metal)
Equilibrium (Symphonic black metal)
Eternal Tears of Sorrow (Symphonic death metal)
Fairyland (Symphonic power metal)
Freedom Call (Symphonic power metal)
Graveworm (Symphonic black metal)
Haggard (Symphonic metal)
Hecate Enthroned (Symphonic black metal)
Hevein (Symphonic thrash metal)
Hollenthon (Symphonic black metal)
HolyHell (Symphonic power metal)
Imperanon (Symphonic death metal)
Insomnium (Symphonic death metal)
Kalmah (Symphonic death metal)
Kamelot (Symphonic power metal)
Lacrimosa (penampilan terbaharu) (Symphonic gothic metal)
Leaves' Eyes (Symphonic metal)
Limbonic Art (Symphonic black metal)
Luca Turilli (Symphonic power metal)
Luca Turilli's Dreamquest (Symphonic power metal)
Lunatica (Symphonic power metal)
Lux Occulta (Symphonic black metal)
Manowar (penampilan terbaharu) (Symphonic power metal)
Metallica S & M Album (Symphonic thrash/heavy metal)
Midnattsol (Symphonic metal)
Moi dix Mois (Symphonic metal)
Morgul (Symphonic black metal)
Necromantia (Symphonic black metal)
Nightfall (Symphonic black metal)
Nightwish (Symphonic power metal)
Northern Kings (Symphonic power metal)
Offertorium (Symphonic metal)
Opera IX (Symphonic black metal)
Rain Fell Within (Symphonic metal)
Rage (Symphonic metal)
Rhapsody of Fire (Symphonic power metal)
Riul Doamnei (Symphonic black metal)
Rotting Christ (Symphonic black metal)
Savatage (Symphonic progressive/power metal)
Saviour Machine (Symphonic metal)
Scar Symmetry (Symphonic death metal)
Seraphim (Symphonic power metal)
Shining Star (Symphonic power metal)
Sirenia (Symphonic metal)
Skyfire (Symphonic death/power metal)
Sonata Arctica (Symphonic power metal)
Star One (Symphonic metal)
Stratovarius (Symphonic power metal)
Stream of Passion (Symphonic metal)
Summoning (Symphonic black metal)
Susperia (Symphonic black metal)
Symphony X (Symphonic progressive/power metal)
Tacere (Symphonic metal)
Theatre of Tragedy (Symphonic gothic/doom metal)
Theatres des Vampires (Symphonic black/gothic metal)
Therion (Symphonic metal)
Thy Majestie (Symphonic power metal)
Thy Serpent (Symphonic black metal)
Tiamat (Symphonic gothic/ doom metal)
Trans-Siberian Orchestra (Symphonic power metal)
Tvangeste (Symphonic black metal)
Twilight Ophera (Symphonic black metal)
Versailles (Symphonic metal)
Vesania (Symphonic black/death metal)
Vesperian Sorrow (Symphonic black metal)
Virtuocity (Symphonic power metal)
Visions of Atlantis (Symphonic power metal)
Voyager Project (Symphonic metal)
Winds of Plague (Symphonic death/metalcore)
Wintersun (Symphonic death/black/power metal)
Within Temptation (Symphonic metal)
Xandria (Symphonic gothic metal)
Xystus (Symphonic progressive metal)
X Japan (Symphonic progressive/power metal)

Klik di sini untuk info lebih lanjut mengenai band-band yang disenaraikan di atas.

Selasa, 9 Disember 2008

Keyboardist Sweet Charity meninggal dunia

Al Fatihah... buat allahyarham Masrom Ab Hamid, pemain keyboard Sweet Charity yang telah meninggal dunia 6 Disember 2008 yang baru lalu kerana terlibat dalam kemalangan jalanraya di Melaka. Mudah-mudahan rohnya dicucuri rahmat.... Aminnn.

Asal – Usul Nama Rock n Roll

Kali pertama perkataan rock and roll diganding/pasangkan dalam rakaman dibuat dalam tahun 1916 iaitu rakaman kerohanian berjudul “The Camp Meeting Jubilee” oleh kuartet yang tidak diketahui nama mereka dikeluarkan oleh Little Wonder Records. Antara liriknya ialah “We’ve been rocking and rolling in your arms / Rocking and rolling in your arms / In the arms of Moses”. Dalam tahun 1922, penyanyi blues Trixie Smith telah merakamkan “My Man Rocks Me (with One Steady Roll)” yang pertama mempersembahkan dua perkataan itu dalam kontek yang sekular. 12 tahun kemudian, iaitu dalam tahun 1934, The Boswell Sisters telah menjadi terkenal dengan “Rock and Roll”.

Walaubagaimanapun untuk bertahun-tahun mungkin seabad sebelum itu, terma rocking and rolling telah digunapakai sebagai terma nautika untuk menyatakan sisi ke sisi dan pergerakan maju kehadapan serta mundur ke belakang sesebuah kapal di lautan. Maksud tersebut juga telah digunapakai metaforikalnya dalam rakaman oleh Buddy Jones “Rockin’ Rollin’ Mama” dalam tahun 1939, “Waves on the ocean, waves in the sea / But that gal of mine rolls just right for me / Rockin’ rollin’ mama, I love the way you rock and roll”.

Terma rocking juga telah digunakan oleh penyanyi gospel di Amerika selatan untuk menyatakan sesuatu yang hampir kepada semangat dan kegembiraan yang keterlaluan. Ironi dan maksud yang berganda menjadi kesedaran yang popular dalam tahun 1947 oleh artis blues Roy Brown’s dengan lagu “Good Rocking Tonight” (yang juga dinyanyikan semula setahun kemudian oleh Wynonie Harris dalam versi yang lebih luas dan liar.) yang mana “rocking” boleh dirujuk sebagai menari tetapi menyembunyikan secara halus dan tidak langsung kepada seks.

Asal-Usul Rock n Roll (info)

Rock n Roll berkembang dan didefinisikan sebagai stail muzik di Amerika dalam tahun 1950an meskipun elemen rock n roll telah didapati dalam rakaman rhythm and blues (RnB) seawal 1920an. Diawalnya rock n roll mengabungkan elemen RnB, blues, boogie woogie dan jazz dan ianya juga dipengaruhi oleh muzik folk tradisional, gospel, country dan western.

Sabtu, 6 Disember 2008

Rock Selamba...



Rock Selamba... mungkin satu nama yang telah sebati dengan pendengar setia MUZIKfm atau peminat rock di Malaysia. Satu nama yang ada jenama tersendiri - Rock Selamba terus bertapak kukuh dalam arena penyiaran di Malaysia. Bila kita sebut Rock Selamba sudah semesti ia dikaitkan dengan sebuah stesen radio yang cukup gah suatu waktu dahulu iaitu Radio MUZIK yang kini telah mengalami penjenamaan semula dan terus tampil dengan nama MUZIKfm.

Nama MUZIKfm sendiri mungkin juga belum cukup kuat promosinya (saya kata MUNGKIN)lantaran ada segelintir individu bila diajukan nama MUZIKfm mereka seakan tertanya-tanya apa itu MUZIKfm (ada yang menyoal balik "stesen radio baru ke?") Ini secara zahirnya men unjukkan promosi untuk pemantapan jenama MUZIKfm itu sendiri masih ada lohong kosong. Bukan nak menidakkan usaha MUZIKfm yang turun padang dengan kudrat empat kerat mereka tetapi sokongan dari agensi lain, media lain atau mungkin lebih tepat media cetak dan media elektronik seperti tv RTM sendiri yang perlu lebih agresif.... Oooopppsss maaf sebetulnya saya tidak bercerita mengenai promosi... maaf... terlajak dari ingin bercerita mengenai Rock Selamba pergi ke MUZIKfm pula.

Berbalik pada Rock Selamba kalau kita ikuti siarannya dari jam 2 hingga 4 petang setiap hari Isnin - Jumaat pasti ada kelainan di situ, ini bukan nak memuji tetapi memang... Rock Selamba layak mendapat pujian itu. Cuba kita selami isi kandungannya jelas bukan omongan kosong yang dibicarakan, semuanya ada info. Tidak perlu saya jelaskan di sini apa dan bagaimana info itu dikeudarakan, kalau nak tahu lebih lanjut kena tanya orang Rock Selamba atau orang MUZIKfm. Tapi yang pasti cakap mereka ada info meski adakala meleret tapi tidaklah sampai kita menyampah nak mendengarnya.

Beredar dari info atau bahan yang diketengahkan kita amati dan hayati pula lagu yang mereka mainkan.... itulah rock, bukan sekadar kata atau lagu yang kita kata rock tetapi itulah sebenarnya lagu rock. Saya sekadar ingin bertanya pada sesiapa sahaja yang minat dengan rock dan sering dengar lagu rock di radio selain radio MUZIKfm... Beri komen anda.... Secara ikhlasnya saya katakan menerusi Rock Selamba saya pernah dengar pelbagai lagu dari sub genre seperti heavy metal, progressive metal, power metal, folk metal, viking metal, folk viking metal, symphonic metal, melodic metal, neo-classic metal, gothic metal, symphonic power metal, avant-garde metal, circus metal, speed metal, epic metal, hardcore, hardrock, punk rock dan beberapa lagi sub genre yang lain. Ini bukan sekadar telahan saya tetapi itulah hakikatnya kalau nak tahu lagi boleh bertanya dengan orang Rock Selamba. Saya malas nak tanya... nanti kalau dah tanya kita kita di ruangan ini... mesti best kan? Terima kasih....

Cuba kita dengar rancangan rock di stesen radio lain... bukan mereka tak main rock, bukan mereka tak reti rock... mereka tahu tapi pengisian dan pemahaman pada rock itu sendiri mungkin perlu ditambah agar ianya lebih mantap. Rock bukan sekadar rock kapak, rock leleh dan classic rock macam yang saya dengar kat beberapa stesen lain, rock sebenarnya terlalu luas. Maka terokailah rock itu sepuas-puasnya. Saya buka pro mana-mana pihak tetapi sebagai orang yang prihatin dan sentiasa nakkan sesuatu yang lebih segar dan baru dalam rock khasnya di Malaysia perlu rasanya menyuarakan pekara remeh sebegini tetapi menarik untuk kita bincangkan.

Kalaupun ada yang terasa janganlah terus melatah, kan labih baik kalau kita bincang dan berkongsi idea, pendapat atau mungkin pengalaman rock bersama-sama. Itukan lebih afdal. Buat MUZIKfm pula janganlah terus mendabik dada... melangkah tu biarlah berpijak di bumi nyata... jangan terlalu mendongak kepala ke langit... perhatikan juga rumput di bumi... he he he kalau terpijak rumput je tak pe... kalau-kalau terpijak tahi lembu perlulah dielakkan... nanti bucuk. Jadi sentiasalah berusaha untuk penambaikan bukan saja dalam rock tapi dalam kehidupan harian kita. Ini sekadar yang sempat saya catatkan waktu ini.... banyak lagi yang perlu kita bincangkan tentang rock dan metal sebenarnya.... nantilah, akan kita bincang bersama menerusi ruangan ini. Salam metal untuk semua blogers...

Symphonic metal...


Band Within Temptation


Band Nightwish

Bila kita bercerita mengenai rock semua orang akan tahu apa itu rock baik secara langsung atau tidak langsung. Bermacam-macam cerita menegnai rock sebenarnya yang baik ataupun buruk. Namun itu bukan persoalannya, apa yang ingin diketengahkan ialah muzik genre rock itu sendiri yang bercabang-cabang ranting atau cawangannya. Kita secara amnya kenal akan rock sebagai genre muzik yang keras, ganas dan membingitkan telinga. Itu sebenarnya persepi yang agak menyimpang dari segelintir individu yang tidak mengemari muzik rock.

Dalam scenario muzik genre rock mungkin kita lebih mengenali rock n roll, heavy metal, thrash metal, alternative rock, pop rock, modern rock, hardrock dan beberapa sub genre muzik rock yang lain. Kita jarang mendengar orang atau pengemar muzik rock bercerita atau melibatkan diri dalam genre rock atau sub genre rock seperti emo rock, industrial rock, surf rock, progressive rock, power rock, cello rock, glam rock, arena rock, symphonic rock, post rock, folk rock, garage rock, chicano rock, rockabilly, stoner rock, protopunk, glitter rock gothic rock, swamp rock dan banyak lagi sub genre rock yang lain.

Dari kebanyakkan sub genre muzik rock tersebut Cuma beberapa kerat sahaja yang dapat kita terima dan kita ketahui serta menjadi ikutan pengemar malah pemuzik rock di Malaysia. Antara genre pemuzik rock di Malaysia(arus perdana) gemari ialah heavy metal, rock n roll, hardrock, thrash, alternative, indi dan dua tiga kerat sub genre lagi.

Namun sejak kebelakangan ini secara sedar atau tidak gothic mempunyai peminatnya yang tersendiri. Ada yang sanggup berpakaian ala gothic band, meskipun mereka tidak tahu apa yang sebenarnya mereka ikut. Golongan pengikut fanatik membuta tuli ini sebenarnya telah mengkecamukkan lagi tanggapan masyarakat pada rock itu sendiri.

Apa yang ingin dikongsikan di sini mungkin agak berbeza dan juga mungkin ada segelintir yang pernah berfikir antara sub genre muzik gothic rock / metal, melodic rock, cello rock dan symphonic rock / metal. Sesekali isu ini timbul dan adakalanya disalahtafsirkan menjadi kecelaruan dalam mengkategorikan antara gothic, melodic, symphonic dan cello, padahal kategori atau sub genre bagi maksud keempat-empat itu adalah sama sekali berbeza.

Symphonic Rock / Metal

Symphonic metal adalah terma yang digunakan untuk menjelaskan tentang muzik rock / metal yang mengandungi elemen-elemen simfoni, antaranya elemen bunyi yang seakan-akan simfoni klasik. Ini merujuk kepada band atau kumpulan yang mengabungkan aspek berbeza dalam metal dengan pengenalan penyanyi wanita, voklais utama yang bertemakan operatic atau klasik sebagai unsur-unsur yang memebrikan aura muzik tersebut seakan-akan satu simfoni. Vokalis utama untuk symphonic rock / metal biasanya wanita dan cenderung menyanyi dengan suara atau melodi mezzo soprano dalam stail operatic. Adakalanya poenyanyi lelaki digunakan sebagai penyanyi latar dan ada juga band yang seakan band gothic menggunakan dua vokalis.

Ianya juga merujuk kepada band atau kumpulan yang menggunakan minor clasical atau tema operatic. Symphonic metal kadangkala disebut opera metal tetapi kebiasaannya disebut symphonic metal. Keujudan symphonic metal pada asas kebanyakkan kerja muziknya diambil dari gothic metal, power metal dan muzik klasik.

Genre yang berasas kepada muzik klasik, gothic metal, progressive metal dan power metal seterusnya diadunkan dari kombinasi beberapa sub genre yang lain seperti black metal, death metal dan power metal termasuk muzik klasik dan ciptaan elemen lagu yang kuat dengan semangat simfoni.

Instrumen penting dan memainkan peranan utama dalam muzik genre symphonic ialah keyboard,lantaran bahagian bunyian klasik dimainkan oleh keyboard bagi kumpulan yang tidak tampil dengan pemain biola, violin, cello atau alat muzik klasik yang lain. Maka peranan keyboard nampak menyerlah dalam genre muzik symphonic.

Dalam sesetengah situasi ketika membuat persembahan live kadangkala band atau kumpulan akan menggunakan orkestra untuk memainkan bahagian atau peranan keyboardis dan begitulah juga sebaliknya. Lagu untuk sub genre ini adakalanya bertemakan epik, mitos dan zaman pertengahan.

Sub genre ini ujud dan menular di Eropah terutamanya di Scandinavia dan Netherland bermula pertengahan 1990an.

Band Therion merupakan band pertama mengetangahkan cirri cirri penuh live orkestra dan menulis serta mengubah muzik dengan elemen simfoni klasik yang asas dan penting ke dalam stail muzik mereka.

Dengan perkembangan yang memberangsangkan dalam genre muzik symphonic, Therion terus mencipta nama, dalam tahun 1997 band Nightwish dan Within Temptation menerbitkan album pertama mereka mengikut trend seakan-akan Therion.

Sila kilk di sini untuk cerita / berita / info lebih lanjut mengenai symphonic metal;
Senarai band symphonic metal

Gothic Metal

Awal tahun 2000an banyak band symphonic metal tampil dengan album masing-masing seperti Rain Fall Within, After Forever, Epica, Edenbridge, Darkmoor, Angra, Dragonland,Lunatica, Fairyland, Luca Turilli, Thy Majestie, Vission Of Atlantis, Aesma Daeva, Angtoria, Mylidian, Stream Of Passion, Star One dan banyak lagi. Perkembangan ini cukup memberangsangkan dan arena genre sub symphonic lebih variasi dengan pelbagai pilihan untuk pengemar genre symphonic.


Gothic Rock / Metal

Gothic rock juga disebut goth rock atau goth, yang ujud sejak akhir 1970an. Bermula dengan pembentukan sebilangan kecil punk rock atau post punk band, gothic mulai ditakrifkan setelah pecahan beberapa pergerakan muzik dalam tahun 1980an. Perpecahan besar-besaran itu menjadikan gothic rock bangkit secara meluas baik menerusi budaya, fesyen, gaya dan majalah yang berorientasikan gothic.

Asal-usul gothic adalah dari pengaruh black metal, death metal dan doom metal. Seperti juga genre muzik yang lain peralatan muzik tipikal rock seperti gitar, bass, drum dan keyboard adalah nadi utama untuk gothic. Keyboard, gitar dan gitar akustik menjadikannya istimewa berbanding genre metal yang lain.

Selain itu gothic lebih cenderung kepada pengaruh doom metal, black metal dan death metal, baik dari segi pengolahan dan pengubahan lagunya. Synthesizing lebih berat kepada stail melodi dan idea rhythm dalam petikan gitarnya yang pantas menjadikan muzik yang lebih agressif.

Gitar akustik biasanya menjadi gitar kedua manakala ton bass gitarnya agak rendah mirip kepada doom metal dengan kombinasi agresif death dan black metal menjadikan suasana dan mood lagunya lebih menyerlah.

Keyboard memainkan peranan utama dalam gothic metal dan seringkali mengantikan gitaris kedua dan mengambil peranan sebagai gitar utama atau rhythm. Keyboard memainkan peranan menjadi pelbagai instrumen yang lain terutamanya instruman string dan angin.

Yang menjadi unik pada gothic ialah penggunaan vokalis wanita atau duo vokalis yang juga dikenali sebagai ‘Beauty And The Beast’. Biasanya vokalis seorang lelaki dan wanita yang sering menggunakan suara soprano atau nyanyian harmoni.

Antara band gothic metal yang telah ditubuhkan dan boleh dirujuk sebagai band gothic yang hebat adalah seperti Aeternitas, Aion, Atargatis, Darkwell, EverEve, Forever Slave, Lacuna Coil, Mandrake, Sirenia, Trail of Tears, Tristania, Penumbra, Keltgar, Divine Nightmare, Galadriel dan banyak lagi.

Senarai gagasan rock Malaysia

Senarai gagasan rock Malaysia sejak awal kebangkitan muzik rock dalam persada muzik rock tempatan.

Juara Rock (1983)
Juara Rock (1984)
Festival Rock (1984)
Battle Of The Bands I (1986)
Clash Of The Bands I (1986)
War Rock I (1986)
Battle Of The Bands II (1987)
Clash Of The Bands II (1987)
War Rock II (1987)
War Rock III (1988)
Hikayat Rock 88 (1988)
Kumpulan Muzik Tenggara (1988)
Pancakara Di Cakerawala (1988)
Batu - Batu Perjuangan (1988)
Clash Of The Bands III (1988)
Rock Galactica 88 (1988)
Pesta Hiburan Kingsway

Experimental Rock (info)

Experimental Rock juga dikenali dengan Avant Rock merupakan muzik rock n roll yang dibuat kajian dengan elemen asas genre dan penekanan kepada gubahan biasa serta teknik persembahan.

Artis yang menganuti sub genre ini juga cuba mencipta / mengolah muzik mereka dengan cara tersendiri dengan memasukan pengenalan masa, instrument tunings, stail gubahan, teknik lirik, elemen genre lain, stail menyanyi atau efek instrumental.

Animetal

Ahli band (terkini)
Eizo Sakamoto (1996-2006) - vokal utama
Syu (2003-2006) - guitar
Masaki (1997-2006) - bass

Animetal merupakan sebuah band metal berasal dari Jepun yang memainkan lagu-lagu dari rancangan / siaran anime (kartun) Jepun. Band Animetal merupakan projek khas tiga ahli band yang berlainan iaitu Eizo Sakamoto (vokalis band Anthem), Sheja (gitaris band Volcano) dan Masaki (pemain bass). Sheja tidak kekal lama dalam projek Animetal tersebut dan tempatnya diganti oleh Syu dari band power metal Jepun, Galneryus.

Mie pernah diundang sebagai vokalis wanita Animetal lantas mendapat jolokan Animetal Lady.

Animetal tidak mempunyai pemain dram yang tetap dan setiap kali membuat persembahan mereka mencari pemain dram juemputan.

Sub genre band tersebut lebih terarah dan banyak dipengaruhi oleh heavy metal, speed metal, power metal dan thrash metal.

Ahli terdahulu
Shi-Ja (1997-2001) - gitar
Mie (1997-1998, 2002) - vokal utama (sebagai Animetal Lady)
Katsuji (1997-2006) - drum
Yasuhiro Umezawa (1997-1998) - drum
Kouichi Seiyama (1997-1998, 2002) - keyboard
Munetaka Higuchi (1997) - drum (Animetal Summer, Sentimetal)
Shinki (1998) - drum (Yuuki no Akashi)
Take-Shit (1997) - bass (This is Animetal)

Discografi
Album Studio

Animetal Marathon
Animetal Marathon II: Tokusatsu Collection
This is Japanimetal Marathon (Asia-only release)
Best of Animetal
Animetal Marathon III: Tsuburaya Productions Collection (
Complete First Live
Complete Last Live
Animetal Marathon IV
Animetal Marathon V
Animetal Marathon VI
Animetal Marathon VII: Fight! The Metal Heroes
Decade of Bravehearts

Singles
"Animetal"
"This Is ANIMETAL"
"Let's Go With Tokusatsu!"
"Animetal Summer"
"Sentimetal"
"Meeting the Old Enemy"
"The Ten Swords"
"Eternal Future"
"Proof of Courage"
"THE ANIMETAL ~RE-BIRTH HEROES~"
"For The Bravehearts Only!"

Animetal Lady
Animetal Lady has Arrived!
Animetal Lady has been Found!
Animetal Lady Marathon
Animetal Lady Marathon II

* Terima kasih Zack Zathanel, Sabah