Khamis, 11 Disember 2008

Avantasia





Asal : Jerman
Genre : Symphonic power metal
Ditubuhkan : 1999 – sekarang

Ahli band
Tobias Sammet - vocals, Keyboards, Bass (1999 – sekarang)
Sascha Paeth - Guitars (2007 – sekarang)
Eric Singer - Drums (2002 – sekarang)
* Ramai pemuzik dan vokalis undangan digunakan dalam setiap penerbitan album Avantasia.

* Avantasia merupakan projek yang diciptakan oleh vokalis Edguy, Tobias Sammet, yang diberi nama "portmanteau" dari perkataan "avalon" dan "fantasia" ("fantasy") lalu menjadi Avantasia.

Discografi
Singla dan EP

Avantasia (Single) - 2001
Lost in Space Part I (EP) - 2007
Lost in Space Part II (EP) - 2007

Album Studio
The Metal Opera - 2000
The Metal Opera Part II - 2002
The Scarecrow - 2008
The Metal Opera: Pt 1 & 2 - Gold Edition - 2008
The Scarecrow part 2 (tajuk album belum dipastikan) – akan datang

Tiada ulasan: