Isnin, 27 April 2015

Kylesa

Kylesa... Band Sludge Metal 


Kylesa merupakan band sludge metal yang berasal dari Savanah, Georgia, Amerika Syarikat. Kylesa ditubuhkan dalam tahun 2001 dan mengambil nama Kylesa dari "kilesa mara" iaitu terma dalam agama Budha yang lebih kurang menjelaskan tentang tahap delusi mental.

Muzik Kylesa mengabungkan bunyi experimentalis seperti riff sludge serta elemen psychedelic rock. Mereka juga menguatarakan bunyi muzik yang dipinjam dari elemen crust punk,  psychedelic rock, stoner rock, sludge metal dan indie rock lantas menjadikan sebuah muzik bawaan Kylesa.


Band sludge metal dari Amerika Syarikat ini diangotai oleh Phillip Cope - vokalis dan gitar, Laura Pleasent - vokal dan gitar, Chase Rudeseal - bass, Carl McGinley - dram dan perkusi, Eric Hernandez - dram dan perkusi.

Kronologi dan diskografi Kylesa ;

Album Studio Penuh
Kylesa (2002)
To Walk a Middle Course (2005)
Time Will Fuse Its Worth (2006)
Static Tensions (2009)
Spiral Shadow (2010)
Ultraviolet (2013)

EP
Point of Stillness (2002)
No Ending / 110 degree Heat Index (2004)
Delusion on Fire (2003)
Bacteria Sour double 7 (2004)
Unknown Awareness (2009)

Split Releases
Split with Memento Mori (2002)
Split with Cream Abdul Babar (2003)
Split with Victims (2009)


Anion Effect

Anion Effect Metallers Dari Russia
Sudah agak lama tidak menitip cerita dalam ruangan ini. Alasannya cukup mudah... terlalu sibuk, meskipun demikian shaqmetal tidak pernah lupa pada shaqmetal blogspot dan muzik rock. Namun untuk catatan kali ini shaqmetal ingin berkongsi sedikit info mengenai band agak baharu juga yang ditubuhkan  di Kaliningrad (bekas Konigsberg), Russia iaitu band Anion Effect. Anion Effect ditubuhkan dalam tahu  2013 dan dianggotai oleh Konstantin Galetskiy – vokal, Pavel Pachkunov – gitar, Roman Bazelevich – bass / back vokal dan 

Mikhail Burtovoy – dram / keyboard.
Muzik Anion Effect adalah gabungan dan crossover muzik melodic death metal dengan adunan muzik modern metal. Lirik lagu - lagu mereka dalam bahas Inggeris dan Finland. Dalam tahun 2014 meeka telah merakamkan demo pertama mereka dan mereka juga telah membuat beberapa persembahan di Russia.
Album sulung mereka ini diberi judul Syntyma yang memuatkan 11 buah lagu. Lagu dalam bentuk digital telahpun berada dalam pasaran pada 17 April 2015 di webstore seprti iTunes, amazon, Spotify, Deezer, Google Music, Nokia, Emusic dan banyak lagi. Untuk lebih lanjut dan mengetahui macamana bunyi muzik Anion Effect anda dapatkan sendiri dipasaran.