Selasa, 6 Oktober 2009

Therion


Asal : Upplands Väsby, Sweden
Genre : Symphonic metal, Death metal (di awal penubuhan)
Pengaruh : Death metal, orkestra, koir dan muzik klasikal.
Ditubuhkan : 1987



Therion sejak ditubuhkan dalam tahun 1987 Therion dikenali dengan beberapa nama;
1. Blitzkrieg (1987–1988)
2. Megatherion (1988)
3. Therion (1988 hingga sekarang)
Nama Therion diambil dari bahasa Greek yang bermaksud “beast”.

Therion - Opus Eclipse
Found at bee mp3 search engine

Untuk mendengar lagu dari band Therion anda boleh dengar menerusi playlist LAGU PILIHAN SHAQMETAL - shaqmetal's 1.


Ahli band (terkini)
Christofer Johnsson - guitar, keyboards, sebelum ini vokal (1987 – sekarang)
Thomas Vikström - Vokal, Penulis lirik.

Pemuzik undangan semasa live – semasa
Ferdy Doernberg – keyboards (sejak 2007 hingga sekarang)
Lori Lewis - vokal (sejak 2007 hingga sekarang)
Messiah Marcolin - vokal (sejak 2007 hingga sekarang)
Thomas Vikström - vokal (sejak 2007 hingga sekarang)

Yang uniknya mengenai band Therion ialah pemuzik dan vokal untuk rakaman album di studio dan pemuzik serta vokal untuk persembahan pentas / live adalah berbeza. Therion menggunakan ramai khidmat pemuzik dan vokalis undangan untuk menjayakan setiap rakaman album dan persembahan pentas / live.

Album dan pemuzik yang terlibat
Album Paroxysmal Holocaust (1989), Beyond the Darkest Veils of Inner Wickedness (1989), Time Shall Tell (1990) dan Of Darkness... (1991) - Christofer Johnsson (vokal), Peter Hansson (gitar), Erik Gustafsson (bass) dan Oskar Forss (drum).
Beyond Sanctorum (1992) - Christofer Johnsson (vokal), Peter Hansson (gitar), Christofer Johnsson
Dan Peter Hansson (bass) dan Oskar Forss (drum).
Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas (1993) - Christofer Johnsson (vokal), Magnus Barthelsson (gitar), Andreas Wallan Wahl (bass) dan Piotr Wawrzeniuk (drum).
Lepaca Kliffoth (1995) - Christofer Johnsson (vokal dan gitar), Fredrik Isaksson (bass) dan Piotr Wawrzeniuk (drum).
Theli (1996) - Christofer Johnsson (vokal), Jonas Mellberg (gitar), Lars Rosenberg (bass) dan Piotr Wawrzeniuk (drum).
A'arab Zaraq - Lucid Dreaming (1997) - Crowning of Atlantis (1999)Jonas Mellberg (gitar), Lars Rosenberg (bass) dan Piotr Wawrzeniuk (drum).
Vovin (1998) - Christofer Johnsson (vokal dan gitar), Jan Kazda (bass) dan Wolf Simon (drum)
Crowning of Atlantis (1999) - Christofer Johnsson (vokal), Tommy Eriksson (gitar), Jan Kazda (bass) dan Wolf Simon (drum).
Deggial (2000) - Christofer Johnsson (vokal), Kristian Niemann (gitar), Johan Niemann (bass) dan Sami Karppinen (drum).
Secret of the Runes (2001) - Christofer Johnsson (vokal), Kristian Niemann (gitar), Johan Niemann (bass) dan Sami Karppinen (drum).
Lemuria & Sirius B (2004) - Christofer Johnsson, Mats Levén dan Piotr Wawrzeniuk (vokal), Kristian Niemann (gitar), Johan Niemann (bass) dan Richard Evensand (drum).
Gothic Kabbalah (2007) - Mats Levén dan Snowy Shaw (vokal), Kristian Niemann (gitar), Johan Niemann (bass) dan Petter Karlsson (drum).

Antara pemuzik undangan lain yang turut pernah terlibat dengan setiap album dan konsert / show / live Therion
Petra Aho - vokal (tour dengan band (2001))
Martina Hornbacher Astner – vokal (Vovin, Crowning of Atlantis, tour dengan band (1998))
Kim Blomkvist - bass guitar (Crowning of Atlantis, tour dengan band (1998))
Sarah Jezebel Deva - vokal (Vovin, Crowning of Atlantis, tour dengan band (1997–2002))
Ferdy Doernberg - keyboards (pemuzik undangan live / konsert semasa)
Anders Engberg - vocals (tour dengan band (2001))
Richard Evensand - drums, gong (Lemuria, Sirius B)
Karin Fjellander - vokal (Gothic Kabbalah, tour dengan band (2004–2006))
Kimberly Goss - keyboards (tour dengan band (1997))
Risto Hämäläinen - vokal (tour dengan band (2000–2006))
Jari-Petri Heino - vokal (Secret of the Runes, tour dengan band (2001, 2004–2006))
Hannah Holgersson - vokal (Gothic Kabbalah)
Matti Kärki - vocals (Paroxysmal Holocaust)
Eileen Küpper - vokal (Vovin, Crowning of Atlantis, Deggial)
Hansi Kürsch - vokal (Deggial)
Mats Levén - solo vokal (Lemuria, Sirius B, tour dengan band (2004–2006))
Lori Lewis - vokal (pemuzik undangan live / konsert semasa)
Katarina Lilja - vokal (Gothic Kabbalah)
Messiah Marcolin - vokal vokal (pemuzik undangan live / konsert semasa)
Johanna Mårlöv - vokal (tour dengan band (2001, 2004–2006))
Maria Ottoson - vokal (tour dengan band (2001))
Ralf Scheepers - vokal (Vovin, Crowning of Atlantis)
Snowy Shaw - vokal (Gothic Kabbalah, pemuzik undangan live)
Tobias Sidegard - vokal (A'arab Zaraq - Lucid Dreaming)
Waldemar Sorychta - guitar (Vovin, Crowning of Atlantis, Deggial)
Dan Swanö - vokal (Theli, A'arab Zaraq - Lucid Dreaming)
Peter Tägtgren - guitar (A'arab Zaraq - Lucid Dreaming)
Cinthia (Cyntia) Acosta Vera - vokal (Crowning of Atlantis, tour dengan band (1998))
Thomas Vikström - vokal (pemuzik undangan live)
Suvi Virtanen - vokal (tour dengan band (2001, 2004–2006))

Koir dan Orkestra yang pernah terlibat dalam penerbitan album Therion
Barmbek Symphony Orchestra (Theli)
Indigo Orchestra (Vovin, Crowning of Atlantis)
Kūhn Mixed Choir (Sirius B, Lemuria)
North German Radio Choir (Theli, A'arab Zaraq - Lucid Dreaming)
Prague Philharmonic Orchestra (Sirius B, Lemuria)
Siren Choir (Theli)

Diskografi
Album studio

Of Darkness... (1991)
Beyond Sanctorum (1992)
Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas (1993)
Lepaca Kliffoth (1995)
Theli (1996)
A'arab Zaraq - Lucid Dreaming (1997)
Vovin (1998)
Crowning of Atlantis (1999)
Deggial (2000)
Secret of the Runes (2001)
Sirius B (2004)
Lemuria (2004)
Gothic Kabbalah (2007)
Album ke 14 (akan di maklumkan kemudian) 2010

Album live
Live in Midgård (2002)
Live Gothic ( 2008)
The Miskolc Experience (2009)

Kompilasi dan box sets
The Early Chapters of Revelation (2000)
Bells of Doom (2001)
Atlantis Lucid Dreaming (2005)
Celebrators of Becoming (2006)

Video
Celebrators of Becoming (2006)

Single
The Beauty in Black" (1995 / Album Lepaca Kliffoth)
"The Siren of the Woods" (1996 / Album Theli)
"Eye of Shiva" (1998 / Album Vovin)
"Wand of Abaris" (2006 / Album Gothic Kabbalah)
"The Wand of Abaris / Path to Arcady" (2007 / Album Gothic Kabbalah)

Demo
Paroxysmal Holocaust (April 1989).
Beyond the Darkest Veils of Inner Wickedness (November 1989)
Time Shall Tell (1990)

Tiada ulasan: