Isnin, 12 Oktober 2009

Lacrimosa





Asal : Germany, Finland (Sekarang di Switzerland)
Ditubuhkan : 1990 hingga sekarang
Genre : Darkwave / Gothic metal / Symphonic metal

Ahli terkini
Tilo Wolff
Anne Nurmi

Lacrimosa merupa band duo (dua orang) yang diilhamkan oleh seorang composer iaitu Tilo Wolff. Muzik Lacrimosa berkembang dari darkwave diawal pembabitan mereka dalam dunia metal kemudian memasukkan elemen gothic menjadikan muzik mereka lebih berbunyi gothic namun ianya tidak berakhir disitu. Selain memasukkan elemen gothic mereka juga menggunakan instrument seperti violin, trumpet dan instrument kasikal yang lain menjadikan bunyi muzik bawaan mereka symphonic metal.

Discografi
Albums

Angst - 1991
Einsamkeit - 1992
Satura - 1993
Inferno - 1995
Stille - 1997
Elodia - 1999
Fassade - 2001
Echos - 2003
Lichtgestalt - 2005
Sehnsucht - 2009

Live albums
Live (2 CD) - 1998
Lichtjahre (2 CD) - 2007

Kompilasi
Vintage Classix (7 LPs) – 2002

Demo
Clamor

Single
Alles Lüge CDS (All Lies) - 1993
Schakal CDS (Jackal) - 1994
Stolzes Herz CDS (Proud Heart) - 1996
Alleine zu zweit CDS (Together Alone) - 1999
Der Morgen danach CDS (The Morning After) - 2001
Durch Nacht und Flut CDS (Through Night and Flood) - 2002
Lichtgestalten EP (Luminous beings) - 2005
I Lost My Star CDS – 2009

Videography
VHS

The Clips 1993-1995 - 1995
Silent Clips - 1997

DVD
The Live History - 2000
Musikkurzfilme (Short Music Films) - 2005
Lichtjahre - 2007

Tiada ulasan: