Selasa, 13 Julai 2010

Rhapsody Of Fire

Thundercross... Rhapsody... dan kini Rhapsody Of Fire


Rhapsody Of Fire antara nama besar dalam dunia metal antarabangsa yang tidak perlu diperkenalkan lagi namanya. Mungkin ada segelintir yang tahu dan mungkin juga ada yang tidak tahu nama asal Rhapsody Of Fife ialah Thundercross yang diilham dan ditubuhkan dalam tahun 1993. Namun mulai 1995 sehingga 2006 mereka menggunakan nama Rhapsody. Mulai bulan Julai 2006 mereka menukarkan nama Rhapsody menjadi Rhapsody Of Fire atas sebab isu tanda perniagaan(trade mark). Band yang berasal dari Italy ini membawakan muzik symphonic power metal diilhamkan oleh Luca Turilli dengan idea asal untuk mengujudkan sebuah band power metal yang mengintergrasikan muzik klasikal. Anggota yang pertama menyertai Luca Turilli untuk menjadikan Thundercross satu reality ialah Alex Staropoli Daniele Carbonera. Diawal kemunculan Thundercross muzik mereka banyak dipengaruhi stail muzik heavy metal Manowar dan pengaruh gitar pula lebih banyak kepada perspektif dan cara permainan Yngwie Malmsteen. Setahun kemudian Thundercross meriliskan demo pertama mereka, Land of Immortals, dengan menampilkan Cristiano Adacher, sebagai vokalis.


Anggota terkini
Fabio Lione - Vokal
Luca Turilli - Gitar
Dominique Leurquin - Gitar
Alex Staropoli - Keyboard
Patrice Guers - Bass
Alex Holzwarth -Drum

Anggota terdahulu
Cristiano Adacher - Vokal
Andrea Furlan - Bass
Alessandro Lotta - Bass
Daniele Carbonera - Drum

Diskografi
Album Studio
Legendary Tales (1997)
Symphony of Enchanted Lands (1998)
Dawn of Victory (2000)
Rain of a Thousand Flames (2001)
Power of the Dragonflame (2002)
Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret (2004)
Triumph or Agony (2006)
The Frozen Tears of Angels (2010)

EP
The Dark Secret (2004)
Album Kompilasi
Tales from the Emerald Sword Saga (2004)

Album Live
Live in Canada 2005: The Dark Secret (2006)

DVD
Visions from the Enchanted Lands (2007)

Demo
Land of Immortals (1994)
Eternal Glory (1995)

Tiada ulasan: