Sabtu, 12 September 2009

Lana Lane...





Penyanyi rock dari Amerika Utara ini dilahirkan dalam keluarga seni di Concord, California. Lana membesar dalam persekitaran muzik yang seimbang antara muzik rock dan big band swing. Lana Lane mula aktif dan terlibat dengan bidang muzik secara serius sejak tahun 1993.

Meskipun Lana mempersembahkan jenis muzik yang agak versatile namun arah tuju muzik bawaan Lana lebih menjurus pada symphonic rock dan progressive metal. Lagu-lagu Lana terjarak dari soulful love-and-longing ballads ke sains fiksyen dan fantasi rock tour-de-forces lengkap dengan makhluk asing, duyung, wizards dan pari-pari.

Setelah menerbitkan beberapa buah album, peminat Lana dan pemberita member jolokan “The Queen Ofr Symphonic Rock”. Lana berpindah ke Los Angeles penghujung 80an dimana dia telah bertemu dengan suaminya seorang penerbit muzik, Erik Norlander.

Selain sebagai penyanyi(vokalis) secara solo, Lana juga menjadi npenyanyo latar untuk beberapa band besar serta berkebolehan bermain peralatan muzik seperti gitar dan piano.



Discografi
Love is an Illusion (1995)
Curious Goods (1996)
Garden of the Moon (1998)
Live in Japan (1998)
Ballad Collection (1998)
Queen of the Ocean (1999)
The Best of Lana Lane 1995 - 1999 (1999)
Secrets of Astrology (2000)
Ballad Collection II (2000)
Project Shangri-La (2002)
Covers Collection (2003)
Winter Sessions (2003)
Return to Japan (2004)
Storybook: Tales from Europe and Japan (DVD, 2004)
Lady Macbeth (2005)
10th Anniversary Concert (DVD/CD set, 2006)
Gemini (2006)
Red Planet Boulevard (2007)
The Best of Lana Lane 2000 - 2008 (2008)

Album lain yang turut menampilkan Lana Lane.
Erik Norlander and Friends "Live in St. Petersburg" (2006)
Erik Norlander "Stars Rain Down" (2004)
Gary Hughes "The Once and Future King" Part I and II (2003)
Erik Norlander "Into the Sunset" (2000)
Rocket Scientists "Oblivion Days" (1999)
Rocket Scientists "Earth Below and Sky Above" (1998)
Rocket Scientists "Brutal Architecture" (1995) (Lana appears only on the Japanese bonus track)
Rocket Scientists "Earthbound" (1993)

Tiada ulasan: